چشم تالاب خشکیده هشیلان کرمانشاه به آسمان

چشم تالاب خشکیده هشیلان کرمانشاه به آسمان

به گزارش شاهو نیوز، تالاب در حال خشکیدن هشیلان کرمانشاه این روزها برای حیات دوباره به آسمان چشم دوخته است تا شاید بار دیگر مهاجرت پرندگان و سفر گردشگران به این خطه غرب کشور از سر گرفته شود. تالاب ۴۵۰ هکتاری هشیلان در ۳۱ کیلومتری شمال غرب کرمانشاه و مسیر جاده روانسر با ۱۱۰ جزیره […]

به گزارش شاهو نیوز، تالاب در حال خشکیدن هشیلان کرمانشاه این روزها برای حیات دوباره به آسمان چشم دوخته است تا شاید بار دیگر مهاجرت پرندگان و سفر گردشگران به این خطه غرب کشور از سر گرفته شود.

تالاب ۴۵۰ هکتاری هشیلان در ۳۱ کیلومتری شمال غرب کرمانشاه و مسیر جاده روانسر با ۱۱۰ جزیره و برکه کوچک به لحاظ قابلیت‌های زیستی و منظر زیست بومی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

طی ماههای اخیر و با تشدید گرما روند خشک شدن هشیلان سرعت یافت بطوریکه اکنون تقریبا آبی در تالاب باقی نمانده است و حیات محیطی آن نفس های آخر را می کشد هرچند بارندگی اندک اخیر و پیش بینی بارش های پیش روی پاییز امیدواری به احیای آن را بیشتر کرده است.

سرپرست محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه در این باره گفت: با وجود تلاش برای احیای هشیلان متاسفانه این تالاب خشک شد.

ثریا قربانی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: هم اینک مقدار کمی آب تنها در بخش کوچکی از تالاب باقی مانده است که آبزیان اندکی در آن زیست می کنند و اداره کل محیط زیست کرمانشاه برای جلوگیری از نابودی آنها از طریق تانکر با همکاری منابع طبیعی تا زمان آغاز بارندگی های پاییزی در حال آبرسانی و تلاش برای تجدید حیات هستند.

وی با بیان اینکه آب تنها چشمه تامین کننده این تالاب نیز به دلیل چاه های مجاز و غیرمجاز منطقه خشک شد، افزود: فقط بارندگی های پاییزی روزنه امید به خروج تالاب هشیلان از مرگ حتمی را باز گذاشته است.

قربانی افزود: کاهش بارندگی‌ و بهره‌برداری‌ بی‌رویه منابع رودخانه‌های کرمانشاه برای امور کشاورزی و همچنین برداشت از چاه‌های مجاز و غیرمجاز استان موجب چالش کمبود آب در بیشتر مناطق استان به ویژه حوزه تالاب هشیلان، آب های سطحی و دیگر سراب ها نظیر “سراب نیلوفر” شده است.

وی یادآور شد: مطابق اعلام شرکت آب منطقه ای استان کرمانشاه ۱۹ چاه موجود در اطراف تالاب هشیلان مسدود شده است ولی هنوز چاه های دیگری وجود دارد که موجب شده تا آب ورودی به تالاب کاهش چشمگیری پیدا کند؛ این در حالیست که طی سال زراعی گذشته شاهد بارندگی مناسبی در سطح استان بودیم.

قربانی با بیان اینکه برنامه هایی برای انتقال آب از سد گاوشان به تالاب هشیلان مطرح شده است، افزود: اداره کل محیط زیست با انتقال آب از این سد به دلیل تفاوت کیفیت آن با تالاب به دلیل احتمال ایجاد مشکل برای زیست جانداران آن موافق نبوده و باید موضوع مورد بررسی و تحقیقات تخصصی لازم قرار گیرد.

سد گاوشان که بخشی از آب شرب کرمانشاه را تامین می کند؛ حوزه وسیعی از آبریز حدفاصل استان کردستان تا مرز عراق را در برمی گیرد.

سرپرست محیط طبیعی و تنوع زیست محیطی اداره کل حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه تاکید کرد: در کنار جلوگیری از برداشت آب از طریق چاه های غیرمجاز اطراف تالاب هشیلان ، نیاز است جهاد کشاورزی نیز در زمینه رعایت الگوی کشت و محدود سازی کشت های پرآب بر در این منطقه و نیز اجرای طرح های آبخیزداری در حوزه آن توسط منابع طبیعی نیز باید اقدامات اساسی انجام گیرد.

وی یادآور شد: در صورتی که این محدودیت ها اجرا شود بدون شک تنها منبع تامین کننده آب تالاب که یک دهنه چشمه است قادر خواهد بود در طول سال آب مورد نیاز را تامین و از خشک شدن آن جلوگیری شود.